Znajdź współczynnik a i b
diskorobaczek: Funkcja f(x)=x2+bx+c osiąga wartość najmniejszą 3 dla argumentu 2. Oblicz współczynnik a i b.
27 paź 13:11
krystek: q=3 p=2 i wylicz
27 paź 13:13
Kaja: | | Δ | |
wartośc najmniejsza to q=− |
| a argument dla którego ta wartośc jest przyjmowana to |
| | 4a | |
| | b | | Δ | | b | |
p=− |
| , czyli mamy : 3=− |
| i 2=− |
| . podstaw za a i wylicz b i c. |
| | 2a | | 4a | | 2a | |
27 paź 13:13
diskorobaczek: B wyszło mi −4. A jak tu policzyć c? Ze wzoru na q wychodzi mi −Δ=12 i co dalej?
27 paź 13:47
Kaja: 12=−Δ/*(−1)
Δ=−12
b
2−4ac=−12
(−4)
2−4*1*c=−12
16−4c=−12
−4c=−28
c=7
27 paź 13:50
diskorobaczek: Dziękuję bardzo
27 paź 13:51
Kaja:
27 paź 13:53