Wyznacz pierwiastki i zanzacz na plaszczyżnie
oset: Wyznacz pierwiastki,podaj wynik w postaci algebraicznej i zaznacz na plaszczyźnie
a)3√8i
b)4√−16
Chodzi mi dokladnie ile punktów bedzie na plaszczyźnie i jak zaznaczac kąty w nim
27 paź 13:04
Basia:
3√8i = 2
3√i
i = cos
π2 + i*sin
π2
z wzorów Moivre'a
| | π2+2kπ | | π2+2kπ | |
3√i = cos |
| + i*sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
podstawiając kolejno k=0,1,2.................
mamy
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
3√i = cos |
| + i*sin |
| = |
| +i* |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | |
3√i = cos |
| + i*sin |
| = − |
| +i* |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | π2+4π | | 9π | | 3π | |
k = 2 α = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
3√i = cos |
| + i*sin |
| = 0−i = −i |
| | 2 | | 2 | |
| | π2+6π | | 13π | | π | |
k = 3 α = |
| = |
| = 2π+ |
| |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
czyli już się powtarza
podstawiając kolejno k=−1,−2.................
mamy
| | π2−2π | | −3π | | π | |
k=−1 α = |
| = |
| = − |
| |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
| | −π | | −π | |
3√i = cos |
| + i*sin |
| = 0+i*(−1) = −i (to już mamy) |
| | 2 | | 2 | |
| | π2−4π | | −7π | |
k = −2 α = |
| = |
| = |
| | 3 | | 6 | |
czyli dalej nie ma po co liczyć
i masz ostatecznie
| | √3 | | 1 | |
3√8i = 2*( |
| +i* |
| ) = √3+i |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | √3 | | 1 | |
3√8i = 2*(− |
| +i* |
| ) = −√3+i |
| | 2 | | 2 | |
lub
3√8i = 2*(−i) = −2i
masz trzy punkty: A(
√3;1) B(−
√3;1) C(0;−2)
sprawdź obliczenia, bo mogłam się pomylić
4√−16 =
4√16*i2 = 2
√i
dalej analogicznie
27 paź 13:24
oset: a mozesz na osi liczbowej to zaznaczyc bo mi wyszedl trojkąt ale nie wiem czy na pewno jets
dopbrze
27 paź 13:49
oset: modul z 2 podpunkicie b wyjdzie 16
27 paź 13:55
oset:
27 paź 14:05
Basia:
nie trójkąt; tylko trzy punkty
te, które wypisałam i nic więcej
a pytania z 13:35 nie rozumiem
27 paź 14:11
oset: no chodzi mi o to co sie na poczatku oblicza do cosinusa i sinusa to z?tak jak w pierwszym to z
co wyszlo 8?
27 paź 15:26
ala: wyszly mi punkty (0,0),2i,−2,2i dobrze
27 paź 15:46