Nierówności
Karolina: mam takie pytanie kiedy w nierównościach mnoży się licznik przez mianownik a kiedy nie bo już
nie wiem o co chodzi
Mam np taki przyklad:
x+2 / (x−1) (x+1) ≤0
to dlaczego to jest (x−1)(x+1)(x+2)≤0
a np tutaj
−x2+2≤0/(x−2)(x+2) to samo robie ? czy licze deltę tego górnego ?
27 paź 12:58
krystek: | P(x) | |
| ≤0⇔P(x)*Q(x)≥0 i Q(x)≠0 |
| Q(x) | |
27 paź 13:00
Karolina: a jak jest ≥ to też jest jakaś zależność ?
27 paź 13:10
krystek: Tak samo ,przedstawiasz w postaci iloczynowej zachowując znak nierówności
27 paź 13:12
Karolina: to nierówność zawszę się tak robiło ? Przez przerwę po wakacjach wszystko zapomniałam
27 paź 13:17
27 paź 13:23
Karolina: 
? pomoze ktos

?
27 paź 17:04
PW: 9x+1/2 = 9x•91/2 = (32)x•√9 = (3x)2•3
27 paź 17:16
Karolina: a co się z tą 10 stało bo nie widzę ?
27 paź 17:28
PW: To była tylko podpowiedź, przekształcalem pierwszy składnik. Teraz podstawienie
3x = t, t∊(0,∞)
i rozwiązujemy nierówność kwadratową.
27 paź 17:33
Karolina: a ok dzięki
27 paź 17:35