macierze
Bartek: Muszę zredukować taką macierz do postaci schodkowej:
1 3 −1 2 4
2 6 3 2 3
−1 −3 3 2 6
Wyszło mi prawie dobrze, ale pod sam koniec mam problem, bo nie mogę się jednej 6 pozbyć, a
wygląda to tak:
1 3 0 4 9
0 0 1 2 5
0 0 6 0 0
Jak wywalić tę cholerną szóstkę? Czy ma ktoś jakiś pomysł?
27 paź 12:57
Bartek: No to odświeżam.
27 paź 13:01
Basia:
w3 − 6*w2
1 3 0 4 9
0 0 1 2 5
0 0 0 −12 −30
27 paź 13:05
Bartek: Basiu, dziękuję ci ogromnie, ale ja do czegoś takiego doszedłem i moim zdaniem to nie wiele
zmienia. No bo co mi dają liczby: −12 i −30, skoro w ostatnim trzecim wierszu muszę mieć same
zera?
Ja właśnie już doszedłem do takiej postaci, ale musi być jakiś inny sposób, bo w odpowiedzi
jest tak:
1 3 0 4 9
0 0 1 2 5
0 0 0 0 0
27 paź 13:14
Bartek: To jak Basiu twoim zdaniem? Błąd w odpowiedzi?
27 paź 13:22
Trivial:
1 3 −1 2 4
2 6 3 2 3
−1 −3 3 2 6
w2 := w2 − (2)*w1
w3 := w3 − (−1)*w1
1 3 −1 2 4
0 0 5 −2 −5
0 0 2 4 10
Kolumna 2 oznaczona jako wolna
w3 := w3 − (25)*w2
1 3 −1 2 4
0 0 5 −2 −5
0 0 0 245 12
Kolumna 5 oznaczona jako wolna
w3 := w3/(245)
1 3 −1 2 4
0 0 5 −2 −5
0 0 0 1 52
w2 := w2 − (−2)*w3
w1 := w1 − (2)*w3
1 3 −1 0 −1
0 0 5 0 0
0 0 0 1 52
w2 := w2/(5)
1 3 −1 0 −1
0 0 1 0 0
0 0 0 1 52
w1 := w1 − (−1)*w2
1 3 0 0 −1
0 0 1 0 0
0 0 0 1 52
27 paź 13:26
Basia: nie sprawdzałam Twoich wcześniejszych obliczeń
macierz schodkowa nie musi mieć w ostatnim wierszu samych 0
może tak być, ale nie musi
musi natomiast być tak, że jeżeli trafi się (trafią się) wiersz (wiersze)
zerowy (zerowe) to będzie (będą) to wiersz (wiersze) ostatnie
27 paź 13:28
Bartek: Czy zatem chcesz Basiu powiedzieć, że moje rozwiązanie:
1 3 0 4 9
0 0 1 2 5
0 0 6 0 0
jest dopuszczalne? Bo wydawało mi się, że skoro w odpowiedzi są w ostatnim wierszu same zera,
to i u mnie obowiązkowo one muszą być. I wydawało mi się, że robię coś źle, skoro nie mogę
doprowadzić tej macierzy dokładnie do identycznej postaci jak w rozwiązaniu.
27 paź 13:35
Bartek: A w rozwiązanie jest identyczne, tylko bez tej 6
27 paź 13:36
Trivial:
Bartek, Twoje rozwiązanie nie jest żadną postacią schodkową.

Być może jest wynikiem
poprawnych przekształceń, ale żeby to była postać schodkowa musisz pozbyć się tej szóstki z
dołu tak jak zrobiła to
Basia. Jeśli ma być to macierz schodkowa
zredukowana to
musisz eliminować także w górę.
27 paź 13:39
Bartek: No dobrze, ale po pierwsze Basia nie podała takiego samego rozwiązania jak w odpowiedzi, a po
drugie treść zadania jest taka:
Sprowadź macierz następującego układu równań do postaci schodkowej
zredukowanej i napisz rozwiązanie ogólne tego układu stosując w opisie parame−
try i zmienne związane.
Rozwiązanie zadania:
1 3 0 4 9
0 0 1 2 5
0 0 0 0 0
parametry x2; x4, x1 = 9 − 3x2 − 4x4, x3 = 5 − 2x4.
I teraz chodzi o to, że w ich odpowiedzi nie ma tej szóstki, ale górna część macierze też nie
jest zredukowana. Poza tym Basi wyszło rozwiązanie zupełnie innej postaci, więc chyba
rozwiązanie Basi poprawne nie jest. No właśnie tutaj sam nie wiem.
27 paź 13:48
Bartek: A sory, zapomniałęm podać postać układu równań:
x1 + 3x2 − x3 + 2x4 = 4
2x1 + 6x2 − 3x3 + 2x4 = 3
−x1 − 3x2 + 3x3 + 2x4 = 6
27 paź 13:49
Trivial: A zatem źle przepisałeś układ na początku.

Wiersz 2, kolumna 3.
27 paź 13:53
Trivial:
1 3 −1 2 4
2 6 −3 2 3
−1 −3 3 2 6
w2 := w2 − (2)*w1
w3 := w3 − (−1)*w1
1 3 −1 2 4
0 0 −1 −2 −5
0 0 2 4 10
Kolumna 2 oznaczona jako wolna
w3 := w3 − (−2)*w2
1 3 −1 2 4
0 0 −1 −2 −5
0 0 0 0 0
Kolumna 4 oznaczona jako wolna
Kolumna 5 oznaczona jako wolna
w2 := w2/(−1)
1 3 −1 2 4
0 0 1 2 5
0 0 0 0 0
w1 := w1 − (−1)*w2
1 3 0 4 9
0 0 1 2 5
0 0 0 0 0
27 paź 13:54
Basia: Twoje obliczenia nie są poprawne
na "dzień dobry" masz błąd, albo źle przepisałeś tutaj tę macierz początkową
1 3 −1 2 4
2 6 3 2 3
−1 −3 3 2 6
w2−2*w1 i w3+w1
1 3 −1 2 4
0 0 5 −2 −5
0 0 2 4 10
27 paź 13:58
Trivial:
I tutaj górna część macierzy jest zredukowana. Nie da się tego bardziej zredukować. Mamy
macierz jednostkową w kolumnach 1, 3. Pozostałe kolumny (oprócz kolumny 5 − program nie wie że
jest to doczepiona prawa strona) są "wolne" − od nich zależą współczynniki przy parametrach w
rozwiązaniu.
27 paź 14:00
Bartek: Popatrz w mordę koguta no....
Kto by pomyślał

Dzięki. No właśnie wiedziałem, że gdzieś coś spartoliłem.
Ale okej, bo to oznacza, że zaczyna mi to wychodzić, tylko po prostu głupie błędy robię.
Trivial, powiedz mi, ten twój kod co mi tutaj udostępniłeś działa tylko dla macierzy 4x4? Bo
usiłowałem właśnię tę macierz tam zastosować i mi jakieś błędy kompilator online wywalił.
27 paź 14:00
27 paź 14:01
Trivial: Zaraz to trochę uproszczę, żeby podawanie wierszy i kolumn było w jednym miejscu.
27 paź 14:02
27 paź 14:06
Bartek: Basiu, ja co prawda wszedłem teraz w dialog z Trivialem, ale tobie oczywiście bardzo dziękuję.
Czyli chodziło po prostu o to, że źle przepisałem układ.
27 paź 14:07