.
asdf: Witam

Dana jest funkcja:
f(x) =
{ 0 : x ∉ <−1;a>
1
o. Wyznacz a
jest to funkcja ciągła, więc funkcja gęstości musi mieć pole = 1, tzn:
∫
−∞∞ f(x) dx = 1
| | 1 | | 1 | | x2 | | 2 | |
A = ∫−11 |
| (x+1) dx = |
| [ |
| +x] |−11 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | x2 | |
B = ∫1a |
| (2−x)dx = |
| [2x − |
| ] |1a |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
A + B = 1
po obliczeniach (nie bede przepisywac, za duzo tego i pewnie nikomu by sie nie chcialo tego
sprawdzac, pole wyszlo po podstawieniu 1, więc wszystko ok), a = 2
2
o. Podaj dystrybuantę tej funkcji
{0 : −
∞ < x < −1
| | 1 | | 1 | | x2 | |
F(−1 ≤ x ≤ 1) = ∫−∞−10dx + ∫−1x |
| (x+1)dx = 0 + |
| [( |
| + x)] |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
|
−1x =
| 1 | | x2 − (−1)2 | | x2−1 + 2x + 2 | | x2+2x+1 | |
| ( |
| + (x − (−1)) ) = |
| = |
| = |
| 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 2 | |
F(1 < x < 2) = ∫−∞−10dx + ∫−11 |
| (x+1) dx + ∫1x |
| (2−x)dx = |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | x2 | | 2 | | 2 | | x2 − 12 | |
0 + |
| + |
| [ 2x − |
| ] |1x = |
| + |
| (2(x−1) − |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
=
| 2 | | 2 | | 4x − 4 − x2 + 1 | |
| + |
| ( |
| ) |
| 3 | | 3 | | 2 | |
Jest ok?
27 paź 12:34
asdf:
3o. Podaj rozkład rozkład i dystrybuantę zmiennej Y = g(X), gdzie:
g(x) =
{ −2 : x < 0
{ 3 : 0≤x<3
{8 :x ≥ 3
jak to zrobić?
27 paź 12:40
Trivial:
1. Funkcja f dla a ≠ 2 wcale nie jest ciągła. Ciągły rozkład prawdopodobieństwa to taki,
którego dystrybuanta jest funkcją ciągłą. Poza tym musimy mieć a ∊ [1,2], gdyż inaczej rozkład
nie ma sensu.
2. Zapis F(1 < x < 2) formalnie nie ma sensu.
3. W ogólności problem jest dość złożony, gdyż rozkład zmiennej Y będzie taki:
fY(Y) = ∑s ∊ { fX(X) : Y = g(X) } s
Ale tutaj problem jest bardzo prosty.
fY(−2) = ∫−∞0 fX(x)dx
fY(3) = ∫03 fX(x)dx
fY(8) = ∫3+∞ fX(x)dx
27 paź 12:58
asdf: Dzięki, czyli rozkład będzie taki:
−2 | 3 | 8
dystrybuanta:
F(y) =
{ 0 : −
∞ < y ≤ −2
27 paź 13:06
Trivial:
Poprawka.
fY(Y) = ∑s ∊ [ fX(X) : Y = g(X) ] s
Gdzie [ ... ] jest oznaczeniem multizbioru (elementy mogą się powtarzać kilka razy).
27 paź 13:06
Trivial:
| | 1 | |
fY(3) = FX(3) − FX(0) = FX(3) − |
| = ... |
| | 6 | |
Zapomniałeś wyznaczyć F(x) dla 2 ≤ x < +∞
27 paź 13:15
asdf: zaraz ogarne, bo nie czaje jeszcze tego
27 paź 13:21
asdf: a dlaczego 1/6?
27 paź 13:28
Trivial: | | (x+1)2 | |
Tyle wychodzi z Twojego wzorku. F(x) = |
| dla −1 ≤ x ≤ 1 |
| | 6 | |
27 paź 13:29
asdf: teraz prawdopodobienstwem dla funkcji skokowej Y jest pole z funkcji ciągłe X, więc:
| | 1 | | 1 | |
P(Y = 2) = P(X < 0) = ∫−∞−10dx + ∫−10 |
| (x+1)dx = ... = |
| |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | | 2 | |
P(Y = 3) = P(0 < X < 3) = ∫01 |
| (x+1)dx + ∫12 |
| (2−x)dx + ∫230dx = ... |
| | 3 | | 3 | |
P(Y = 8) = P( X ≥ 3) = 1 − P(X< 3) = 1 − P(X < 2) = 1−1 = 0
tak?
27 paź 13:38
Trivial:
P(Y = 8) = P(X ≥ 3) = 0, a nie jakieś kombinacje.

Poza tym po co powtarzać te same obliczenia po 10 razy. Z definicji dystrybuanty mamy:
P(a < X < b) = F(b) − F(a). (dla rozkładu ciągłego).
Ostrość nierówności nie ma tu znaczenia.
27 paź 13:43
asdf: Ok, to mam:
y
3 = 8, p
3 = 0
dystrybuanta:
0, gdy −
∞ < x ≤ 2
1, gdy x > 3
ok?
27 paź 13:49
asdf: Rozpisuje sobie tak dlatego, bo probuje to zrobic na kilka sposobow, jest to dla mnie nowy
temat wiec chce to wszystko zalapac i te prostsze rzeczy liczyc pozniej plynnie.
27 paź 13:50
Trivial: Zła ostrość nierówności przy trójce.
27 paź 13:51
asdf: 2 < x ≤ 3
27 paź 13:53
asdf: teraz mam takie zadanie:
policzyc EY, Y = −4X + 5 dla rozkładu:
S
x = {0,1,2,3}
Y = −4x + 5
S
y = {5,1,−3,−7}
| | 1 | |
P(Y = 5) = P(−4x + 5 = 5) = P(X=0) = |
| |
| | 27 | |
| | 6 | |
P(Y = 1) = P(−4x + 5 = 1) = P(X = 1) = |
| |
| | 27 | |
| | 12 | |
P(Y = −3) = P(−4X+5 = −3) = P(X = 2) = |
| |
| | 27 | |
| | 8 | |
P(Y = −7) = P(−4X+5 = −7) = P(X= 3) = |
| |
| | 27 | |
| | 1 | | 6 | | 12 | | 8 | | 5+6−36−56 | |
EY = |
| *5 + |
| *1 + |
| *(−3) + |
| * (−7) = |
| = ...liczba |
| | 27 | | 27 | | 27 | | 27 | | 27 | |
ujemna, czyli coś jest źle
27 paź 14:05
Trivial: Liczba ujemna ⇒ coś jest źle? No nie wiem...
27 paź 14:07
Trivial: Idea jest dobra. Rachunków sprawdzać nie będę... (od tego jest wolfram).
27 paź 14:09
asdf: a sorry...dobrze jest

Dzisiaj ciężko mi się myśli po wczorajszym
27 paź 14:12
asdf:
EY = ...
EY2 = ...
D2Y = D2(−4X + 5) = D2(−4X) + D(5) = 16D2(X) + 0 = 16D2(X) = 16*(EY2 − (EY)2) = ...
ok?
27 paź 14:14
Trivial: D2Y = EY2 − (EY)2 i już.
27 paź 14:16
asdf: no też, ale jak napisałem wyżej − próbuję to zrobić różnymi sposobami
27 paź 14:17
Trivial: W takim razie jest błąd na końcu.
27 paź 14:19
asdf: 16*(EX
2 − (EX)
2)
27 paź 14:20
Trivial: 
Pa.
27 paź 14:28
asdf: Dzięki bardzo, cześć
27 paź 14:28