Podaj rowiązanie równania
markiszp: x2−7x+6=0
6 paź 17:03
miki: x = 1 lub x = 6
6 paź 17:05
tim: Np.
x2 − x − 6x + 6 = 0
x(x − 1) − 6(x − 1) = 0
(x − 6)(x − 1) = 0
6 paź 17:11
markiszp: Polecenie do tego zadania brzmi:
Podane równanie ma
a 3 rozwiazania dodatnie
b 3 rozwiazania ujemne
c 3 rozwiazania przy czym dwa sa dodatnie
d 3 rozwiazania przy czym jedno jest dodatnie
6 paź 17:15
markiszp: x3−7x+6=0
6 paź 17:16
tim: No to widzisz, wprowadzasz w błąd.
6 paź 17:35
AS:
x3 − 7*x + 6 = (x3 − x) − 6*x + 6 = x*(x2 − 1) − 6*(x − !) =
x*(x − 1)*(x + 1) − 6*(x − 1) = (x − 1)*(x2 + x − 6) = (x − 1)*(x − 2)*(x + 3)
6 paź 17:53