matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaż rownanie .. POMORZCIE TO ZROZUMIEC
majka:
12x
2
−9
=4
x
2
27 paź 12:01
Kaja:
zał. x
2
≠0 x≠0 mnozymy obustronnie przez wyrażenie które jest w mianowniku czyli przez x
2
i otrzymujemy: 12x
2
−9=4x
2
12x
2
−4x
2
−9=0 8x
2
−9=0 8x
2
=9 /:8
9
x
2
=
8
x=
√
9
8
lub x=−
√
9
8
3
3
x=
x=−
√
8
√
8
3
3
x=
x=−
2
√
2
2
√
2
3
√
2
3
√
2
x=
x=−
4
4
27 paź 12:27