ciągi
Kasia: Czy ktoś mógłby sprawdzić gdzie mam błąd, bo w końcówce zadania mam − którego nie powinno być,
nie zmienia on ostatecznego wyniku, jednak w odpowiedziach podają wynik 4
10, a mi wychodzi
−4
10 (w podpunkcie b)
Dany jest rosnący ciąg geometryczny a
n:
| | 1 | |
a) uzasadnij że ciąg bn= |
| także jest ciągiem geometrycznym. |
| | an | |
b) wiedząc, że suma 20 początkowych wyrazów ciągu a
n jest równa 124 a suma 20 początkowych
wyrazów ciągu b
n jest równa 31, oblicz iloczyn dwudziestu początkowych wyrazów ciągu a
n.
przekształciłam pierwsze równanie
następnie przekształciłam drugie równanie do postaci
| | 1 | | q20−1 | | 1 | |
|
| * |
| * |
| =31 |
| | a1 | | q19 | | q−1 | |
po kolejnych przekształceniach wyszło mi, że:
i podstawiłam to do równania pierwszego
i stąd wyszło mi
a
12q
19=−4 (i już w tym miejscu mam błąd :< )
potem liczyłam już iloczyn dwudziestu początkowych wyrazów ciągu
i mam
a
1*a
2*a
3*...*a+19*a
20= a
1*a
1*q......*a
1*q
19=
a
120*q
1+2+3+...+19=a
120*q
190=(a
12*q
19)
10=(−4)
10=1048576
27 paź 11:52
R: Nie czytałem rozwiazania ale wydaje mi sie ze w odpowiedziach dali 410, bo Twoje (−410) i
tak bedzie dodatnie wiec jest to to samo co 410
27 paź 11:56
R: A jak tam masz po prawej =31 to dzialanie przeksztalcone nizej masz po prawej =−31a1.....
Skad ten minus?
27 paź 12:02
R: Zmienilas q20−1 na 1−q20 i dlatego minis jest,juz widze.
27 paź 12:06
Kasia: zamieniłam q20−1 na 1−q20 wyciągając minus przed nawias, żeby mieć w takiej samej postaci
jak w pierwszym równaniu, żeby dało się podstawić i stąd potem minus przed 31 ...
chyba, że tak się nie robi..?
27 paź 12:09