Zapisz w postaci liczby 2.
rashone: √8√8√8 Jak to zapisać w potędze liczba dwa?
27 paź 11:37
PuRXUTM: rozpisujemy od środka √8√8√8=
√8√8*23/2=√8√24,5=√8*22,25=√25,25=25,25/2=258
27 paź 11:45
rashone: Dalej coś jest nie tak. W książce jest rozwiązanie 2218
27 paź 11:58
Kaja: | | 5,25 | | 21 | |
ostatnia równość jest zła − tam powinno byc właśnie 2218, bo |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | |
27 paź 12:03
PuRXUTM: | | 5 | |
sory tam miało być 2 |
| zapomniałem 2 |
| | 8 | |
27 paź 12:06
Piotr 10: √8√8√8=x
8√8√8=x2
64*8√8=x4
642*82*8=x8
212*26*23=x8
221=x8
x=221/8
27 paź 12:09
rashone: No i teraz wszystko jasne. Dziękuje za pomoc.
27 paź 12:13