dziedzina i miejsce zerowe
Diana: Wyznacz dziedzinę funkcji i miejsce zerowe
f(x) =
√x *
√x − 1
Zastanawia mnie czy po opuszczeniu
√ mogę pomnożyć x * x
Proszę o pomoc
27 paź 11:34
Wazyl: Wszystko można odczytać z postaci f(x) = √x * √x − 1
Na początku D. Zastanawaimy się jakie "x" nie mogą być w dziedzinie. Pierwiastek nie może byc
ujemny (liczby reczywiste) więc....
Miejsca zerowe to takie wartości x dla których √x * √x − 1 = 0. Zastanów się kiedy w wyniku
mnożenia otrzymujemy zero...
27 paź 11:57