Wolfram-Błąd?
grey: Wprowadźcie w wolframa wyrażenie: 5+4x−x2>0
W pozycji Alternate forms macie też równoważnie
(x−5)(x+1)>0
−(x−5)(x+1)>0
?
27 paź 11:05
PuRXUTM: raczej tak
27 paź 11:12
Patryk: no nie wiem
27 paź 11:14
Hajtowy: −x
2+4x+5 > 0
x
2−4x−5 > 0
Δ=16+20=36
√Δ=6
Stąd: (x−5)(x+1) > 0
27 paź 11:15
Patryk: tez tak mam ,ale to przecież jest sprzeczne
27 paź 11:15
PuRXUTM: hajtowy zapomniałeś o − przed całym −(x−5)(x+1) > 0
27 paź 11:19
Hajtowy: Nie zapomniałem

Skoro mam x
2−4x−5 > 0
To gdzie jest tam minus ?
27 paź 11:20
ICSP: a znak nierówności ?
27 paź 11:20
Piotr 10: f(x)=a(x−x1)(xx2) a=−1
27 paź 11:22
PuRXUTM: −x2+4x+5 > 0 nie jest równe x2−4x−5 > 0 tylko −(x2−4x−5) > 0 albo x2−4x−5 <0
27 paź 11:25