równoległobok
Marian: Przekątne równoległoboku o bokach długości a i b mają długości m i n. Uzasadnij, że:
27 paź 10:47
ICSP:

z twierdzenia cos
n
2 = a
2 + b
2 − 2abcosα
m
2 = a
2 + b
2 − 2abcos(180 − α)
dodając to stronami :
n
2 + m
2 = 2(a
2 + b
2)
c.n.u.
27 paź 10:50
Basia: skorzystaj z tw.cosinusów
m2 = a2+b2−2ab*cosα
n2 = a2+b2−2ab*cos(180−α) = a2+b2−2ab*(−cosα) = a2+b2+2ab*cosα
masz
m2 = a2+b2−2ab*cosα
n2 = a2+b2+2ab*cosα
dodaj stronami i po zawodach
27 paź 10:52
Marian: dzięki
27 paź 11:01