Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi w jaki sposób podejść do zadania?
paula20: Oblicz granicę funkcji
1) lim 2−e−x / 3−4x4
x−>∞
2) lim e−x / x2+4
x−>∞
3) lim 1−e−x / x3+4x
x−>∞
27 paź 10:45
Basia:
| | e−x | | e−x | |
limx→∞2 − |
| − 4x4 = 2 − |
| − 4x4 |
| | 3 | | 3 | |
bo tak napisałaś i
limx→∞ dotyczy w Twoim zapisie tylko liczby 2
zanim zabierzemy się do matematyki wyższej musimy wrócić do szkoły podstawowej
i nauczyć się poprawnego zapisu wyrażeń algebraicznych
27 paź 10:50
27 paź 11:01
Basia:
lim
x→+∞ e
−x = 0
i masz kolejno
| | 2−0 | | 2 | |
(1) = [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | 3−(+∞) | | −∞ | |
| | 1−0 | | 1 | |
(3) = [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | +∞+∞ | | +∞ | |
ale przy x→−
∞ już tak słodko nie będzie, bo
lim
x→−∞ e
−x = +
∞
i dostaniesz wszędzie symbole nieoznaczone
najłatwiej będzie zastosować regułę de l'Hospitala
(1)
przy x→−
∞
licznik = 2−e
−x → 2−(+
∞) = −
∞
mianownik = 3−4x
4 → 3−4(+
∞) = −
∞
można regułę zastosować
| | 2−e−x | | −e−x*(−1) | |
limx→−∞ |
| =H limx→−∞ |
| = |
| | 3−4x4 | | −16x3 | |
| | e−x | | e−x*(−1) | |
limx→−∞ |
| =H limx→−∞ |
| = |
| | −16x3 | | −48x2 | |
| | e−x | | −e−x | |
limx→−∞ |
| =H limx→−∞ |
| =H |
| | 48x2 | | 96x | |
| | e−x | | +∞ | |
limx→−∞ |
| = |
| = +∞ |
| | 96 | | 96 | |
posprawdzaj znaki
pozostałe identycznie
27 paź 11:16