ostrosłup
Izka: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
katem ostrym α, dla którego cosα=35. Wysokość ostrosłupa ma 12 cm.
a) wykaż, ze α∊(45,60 stopni)
b) oblicz objętość ostrosłupa
6 paź 16:53
Izka: pomożecie?
6 paź 17:23
KarolP:

cos60=0,5
b)
| | 3 | | 4 | | 4 | |
cosα= |
| ,więc sinα= |
| ,tgα= |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | |
| 4 | | 12 | |
| = |
| ,gdzie a to połowa dł.krawędzi podstawy,a=9 |
| 3 | | a | |
krawędź podst. =18
6 paź 18:32
Izka: a skąd znasz dalsze wartości sinusa i tangensa?
6 paź 18:49
KarolP: sin z jedynki trygonometrycznej sin2α+cos2α=1
6 paź 19:52
6 paź 19:53