Wielomian.
Blue: Podaj przykład wielomianu stopnia n, którego jedynymi pierwiastkami są liczby −2, 3, a wyraz
wolny jest równy 1.
a) n= 2
b) n = 4
c) n = 6
Bardzo proszę o pomoc, kompletnie nie wiem, jak się za to zabrać
27 paź 09:43
pigor: ..., np. tak :
a)
n=2, to szukasz np. W(x)=
ax2+bx+1= ? takiego, że
W(−2)=0 i W(3)=0 ⇔ 4a−2b+1=0 i 4a+2b+1=0 /± stronami ⇔
⇔ 8a+2=0 i 4b=0 ⇔ a=−
14 i b=0 ⇒
W(x)= −14x2+1 − szukany wielomian
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie
b)
n= 4 , to szukasz np. W(x)=ax
4+bx+1= ? , lub W(x)=ax
4+bx
2+1= ? itp.
c)
n= 6 , to szukasz np. W(x)=ax
6+bx
3+1= ? , lub W(x)=ax
6+bx
2+1= ? itp.
27 paź 10:11
Blue: skąd się wzięło to 4a i 2b

27 paź 10:24
pigor: ...., cóż już wiem , dlaczego nie wiesz jak ... ,
bo podstawiam za x=−2 , wtedy ax
2= a(−2)
2= a*4= 4a i tyle , aż tyle
27 paź 10:29
Blue: ahaaa xD
27 paź 10:33
Wazyl: −94+1= ?
Drugim pierwiastkiem nie jest 2 tylko 3.
Analogicznie podstawiając wyjdzie dobry układ równań.
27 paź 10:56
ICSP: a ja jak zwykle jestem za postacią iloczynową

a) (x+2)(x−3)
b) (x+2)(x−3)(x
2 + 1)
c) (x+2)
3(x−3)
3
To są przykłady wielomianów
27 paź 10:58
pigor: ..., o kurcze, no jasne pisze W(3)=0 , a ja podstawiam x=2 ; przepraszam
, a co do przykładu powyżej
a) (x+2)(x−3)= x
2−x−6, a więc wyraz wolny −6 ≠ 1 (patrz treść zadania)
chyba, że byłby, to np. wielomian W(x)= (x+2)(x−3)+7 . ...
27 paź 13:45