nierówność
natasza: |X2−4X|>X
27 paź 08:57
KuKu: z definicji na wartość bezwzględną masz:
x2−4x >x v x2−4x<−x
i teraz musisz policzyć oba przypadki
1. x2−4x>x
x2−5x>0
i wyłączasz x przed nawias
x(x−5)>0
wyznaczasz miejsca zerowe
x=0 i x=5
rysujesz wykres funkcji z ramionami ku górze i zaznaczasz wartości większe od 0
2. x2−4x<−x
x2−3x<0
x(x−3)<0
miejsca zerowe
x=0 i x=3
wykres i wartości mniejsze od 0
jak masz już przedziały dla obu przypadków to zbierasz rozwiązania...
x∊(−∞;0) v (0;3) v (5;+∞)
27 paź 09:21
Natasza: o ja ale łatwe to było .. Dzięki bardzo!
27 paź 09:22