ciąg
bezendu: Liczby a,b,c,d są dodatnie Ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym a ciąg (a,d,c) jest ciągiem
geometrycznym wykaż, że b≥d
d
2=ac
a+c≥2ac
a−2ac+c≥0
(a−c)
2≥0
OK ?
27 paź 00:16
Piotr 10: Jeszcze komentarz o tym kwadracie

i
27 paź 00:19
Basia: nie

a − 2ac + c
≠ (a−c)
2
na mocy twierdzenia o średnich arytmetycznej i geometrycznej
czyli
b ≥ d
i koniec
27 paź 00:20
Piotr 10: Dobra idę, bo nie wiem co ja piszę
27 paź 00:21
Saizou : prawdą jest że
am≥kw
a+c≥2d oraz 2b=a+c
2b≥2d
b≥d
27 paź 00:23
bezendu:
Dane jest równanie x3−(2m+3)x2−5x=0 z niewiadomą x i parametrem m
Wykaż, że dla dowolnego m∊R równanie ma trzy pierwiastki, z których dwa mają różne znaki ?
x[x2−(2m+3)x−5]=0
Δ>0
2m−3≠0
x1*x2<0
Takie założenia ?
27 paź 00:29
Saizou : a czemu ma służyć warunek 2m−3≠0

bo gdyby 2m−3=0
to x
2−5=(x−
√5)(x+
√5) mamy dwa miejsca zerowe różnych znaków
27 paź 00:31
bezendu:
Nie wiem czemu ale sobie ubzdurałem, że sprawdzam warunek liniowy.
27 paź 00:33
bezendu:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m
2−1)x
2−2mx+4m+5 jest
rosnąca w przedziale (−
∞,1) i malejąca (1,
∞)
m
2−1<0
(m−1)(m+1)<0
m∊(−1,1)
2m=2m
2−2
2m
2−2m−2=0 /2
m
2−m−1=0
Δ
m=5
√Δm=
√5
ok ?
27 paź 00:45
bezendu: ?
27 paź 00:52
Saizou : ja nie widzę błędu a teraz lecę spać, bo oczka się sam zamykają, a zapałek nie mam w pobliżu,
także dobranoc i kolorowych snów
27 paź 00:55
bezendu:
Dobranoc

Dziś śpisz godzinkę dłużej
27 paź 00:56
bezendu:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c funkcja
f(x)=(x−a)(x−b)+(x−b)(x−c)+(x−c)(x−a) ma co najmniej jedno miejsce zerowe ?
f(x)=x2−bx−ax+ab+x2−cx−bc+bc+x2−ax−cx+ac
f(x)=3x2−2bx−2ax−2cx+ab+bc+ac
a dalej nie wiem ?
27 paź 01:14
bezendu: ?
27 paź 01:24
Saizou : f(x)=3x2−2(a+b+c)x+ab+bc+ac
Δ≥0
[−2(a+b+c)]2−4*3(ab++bc+ac)≥0
4(a+b+c)2−4*3(ab+bc+ac)≥0 /:4
(a+b+c)2−3(ab+bc+ac)≥0
a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac−3ab−3bc−3ac≥0
a2+b2+c2−ab−bc−ac≥0 /*2
a2−2ab+b2+a2−2ac+c2+b2−2bc+c2≥0
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2≥0
suma liczb nieujemnych jest nieujemna
c.b.d.w.
27 paź 07:52