prosze o pomoc, wytlumaczenie
hania: Zapisz wzór trójmianu kwadratowego w postaci ogólnej wiedząc, że: suma miejsc zerowych tego
trójmianu wynosi 4, zbiór wartości jest równy (−nieskonczonosci , 6) oraz do wykresu funkcji
należy punkt a=(1, 11/2)
26 paź 23:49
walet:
a nie można zapisać po ludzku ZW = (−∞, 6> ?
26 paź 23:54
walet:
(−∞, 6>, a nie (−∞, 6)
26 paź 23:55
hania: tak można, przepraszam nie zauważyłam, ale zadanie nie straciło sensu bynajmniej
26 paź 23:56
walet:
wlasnie, że straciło sens
26 paź 23:57
hania: może dla zagorzałych matematyków, proszę o naprowadzenie
26 paź 23:59
Basia:
x
1+x
2 = 4
q = 6
−b = 4a
b = −4a
f(x) = ax
2 − 4ax + c
Δ = (−4a)
2 − 4ac = 16a
2 − 4ac
| | −Δ | | −16a2+4ac | |
q= |
| = |
| = 6 |
| | 4a | | 4a | |
−4a + c = 6
c = 4a+6
f(x) = ax
2 − 4ax + 4a+6
a*1
2 − 4a*1 + 4a+6 = 5,5
a = −0,5
a = −
14
f(x) = −
14x
2 + x + 5
26 paź 23:59
hania: Dziękuję Basia
27 paź 00:04