Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji
KuKu: witam, czy ktoś mógłby wytłumaczyć w jaki sposób podejść do zadania?
Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f należących do przedziału <0;20π>
a) f(x)=cosx
b) f(x)=sin2x
26 paź 22:42
Basia:
cosx = 0 ⇔ x=π2+kπ
czyli w przedziale <0;20π> masz
π2+3π2+5π2+............+39π2 = S39
ciągu arytmetycznego, w którym a1 = π2 i r=π
26 paź 22:48
KuKu: dziękuję za pomoc
| | 39π | |
mam jeszcze pytanie, skąd wiadomo, że ciąg zakończy się wyrazem |
| ? |
| | 2 | |
26 paź 23:52
KuKu: już wiem

poradziłam sobie
26 paź 23:56
KuKu: hmmm...
przeliczyłam jeszcze raz i wyszło mi, że powinno być S
20
27 paź 00:12
Kinga: Jak mam policzyć ostatni wyraz ciągu ?
13 gru 19:17