Funkcja kwadratowa
Julka:
Dane są funkcje kwadratowe f(x) = −2x
2 + bx + 8 oraz g(x) = bx
2−4, oraz b jest
różne od zera.
*Przyjmij b=3, a następnie rozwiąż rónanie f(x+1)=2−g(x−1)
Proszę o pomoc
6 paź 16:39
anet:
f(x+1) = −2(x+1)2 + 3(x+1) +8=−2(x2+2x+1)+3x+3=−2x2−4x−2
g(x−1)=3(x−1)2−4=3(x2−2x+1)−4=3x2−6x+3
mam nadzieję ze wskazówka przydatna
6 paź 16:51
chyba: Na pewno dobrze przepisałaś

Anet troche pomieszałaś
6 paź 16:59
anet: źle? przepraszam... .
6 paź 17:01
chyba: Zapomniałaś o wyrazach wolnych
6 paź 17:02
anet: no tak .. <zawrót głowy>
6 paź 17:13
Julka: Pomoże ktoś?

BO nie czaje
6 paź 19:54
RunMan: No jaki jest problem? Podstawiasz pod oba równania, a następnie przyrównujesz. Wyjdzie Ci z
tego nawet równość liniowa.
6 paź 20:01
kameleon:
dla b = 3
f(x) = −2x2 +3x +8 g(x) = 3x2 −4
f( x +1) = −2( x+1)2 +3( x +1) +8 = −2x2 −4x −2 +3x +3 +8 = −2x2 −x +9
g(x−1) =3*( x −1)2 − 4= 3x2 −6x +3 −4= 3x2 −6x −1
f(x+1) = 2 − g( x −1)
teraz tylko podstaw dane i porządkując otrzymasz równanie kwadratowe
rozwiąż go i podaj x
6 paź 20:09