Ciągi
Kamila: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu z ciągów

1. Niech a
n=n
2 . Wykaż, że ciąg b
n=a
n−1−a
n jest ciągiem arytmetycznym
rozwiązałam to w ten sposób, ale nie jestem pewna, czy jest poprawnie
b
n=(n−1)
2−n
2
b
n=n
2+2n+1−n
2
b
n=2n+1
potem wyliczyłam b
1 ; b
2 ; b
3 ; b
4 i sprawdziłam różnicę, która jest stała −> wniosek: ciąg
jest arytmetyczny
2. Niech f(x)=3x
2+x−2 . Wykaż, że ciąg b
n=f(n+1)−f(n) jest ciągiem arytmetycznym.
i niestety nie wiem jak zabrać si za to zadanko :c
26 paź 22:01
ICSP: 1. Powtórz wzór (a−b)2
2.
f(x) = 3x2 + x − 2
f(n) = 3n2 + n − 2
f(n+1) = 3(n+1)2 + (n+1) − 2
26 paź 22:03
Kamila: w 1. wkradł się błąd :3
miało być
bn=an+1−an
26 paź 22:07
Bizon:
1) ... dwa błędy
(n−1)2=n2−2n+1
a sprawdzenie Twoje nie jest wystarczające
musisz wykazać, że bn+1−bn jest stałą niezależną od n
26 paź 22:07
Kamila: ICSP dziękuję za pomoc
26 paź 22:08
ICSP: To teraz jest dobrze

b
n = 2n + 1
b
n+1 = 2n + 3
b
n+1 − b
n = 2 − niezależne od n zatem ciag jest arytmetyczny (o róznicy 2 )
26 paź 22:08
Kamila: dziękuję wszystkim za pomoc

już wiem jak rozwiązać to zadanie
26 paź 22:12