Basia:
+
∞ − (+
∞) to symbol nieoznaczony
masz tu wyrażenie postaci
3√a−
3√b
pomnóż to i podziel przez
3√a2 +
3√a*b +
3√b2
| | a3−b3 | |
wtedy dostaniesz |
| |
| | 3√a2 + 3√a*b + 3√b2 | |
u Ciebie będzie:
| | 1 | |
licznik = n3+2n2 − (n3−n) = 2n2+n = n2(1+ |
| ) |
| | n | |
mianownik =
3√(n3+2n2)2 +
3√(n3+2n2)(n3−n) +
3√(n3−n)2 =
3√n6 + 4n5 + 4n4 +
3√n6−n4+2n5−2n2 +
3√n6−2n4+n2 =
3√n6(1 + 4n + 4n2) +
3√n6(1−1n2+2n−2n4) +
n
2*[
3√1 + 4n + 4n2 +
3√1−1n2+2n−2n4 +
3√1−2n2+1n4]
n
2 się skraca i masz granicę
| 1+0 | | 1 | |
| = |
| |
| 3√1+0+0+3√1−0+0−0+3√1−0+0 | | 3 | |