GAL
PuRXUTM: Może mi ktoś wytłumaczyć na chłopski rozum co to przestrzeń wektorowa
26 paź 21:28
26 paź 21:30
26 paź 21:37
PuRXUTM: np. mam takie coś
(Rn,Q) jest przestrzenią wektorową
(Qn,R) nie jest przestrzenią wektorową
26 paź 21:41
Krzysiek: a miałeś przestrzenie liniowe, grupy pierścienie ciała?
26 paź 21:42
PuRXUTM: to drugie na pewno nie a pierwsze to nie jestem pewien, raczej nie
26 paź 21:45
PuRXUTM: może ktoś mi wytłumaczyć to co napisałem o 21:41 ? R
n to zbiór, a Q to ciało
26 paź 21:50
Basia: nie mam zielonego pojęcia jak można zdefiniować przestrzeń wektorową jeżeli najpierw
nie zdefiniuje się pojęcia pierścienia, potem grupy, potem ciała itd.
Ciało to dowolny zbiór elementów, w którym da się zdefiniować dwa działania
i który razem z tymi dwoma działaniami spełnia warunki opisane tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cia%C5%82o_%28matematyka%29
(możesz już nie czytać co to pierścień, bo wszystkie warunki są wypisane)
26 paź 21:53
Basia:
tak; Rn jest przestrzenią wektorową (liniową) nad ciałem Q
26 paź 21:55
PuRXUTM: grupę i ciało miałem pierścienia nie...
26 paź 21:55
PuRXUTM: ale Basiu wytłumaczysz mi dlaczego jest itd ? Bo nie mam pojęcia
26 paź 21:56
Basia: trzeba po kolei sprawdzić, że spełnione są te wszystkie warunki (od 1 do 8)
opisane tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_liniowa
są spełnione więc to jest przestrzeń wektorowa
tego się nie da słowami wytłumaczyć
trzeba te warunki rozpisać i wykazać, że są spełnione
Q to u Was zbiór liczb wymiernych ?
26 paź 22:01
Basia: będziesz sam próbować czy któryś Ci przykładowo udowodnić ?
który byś wybrał ?
26 paź 22:03
PuRXUTM: może (Q
n,R) nie jest przestrzenią wektorową
jak możesz to udowodnij

ja już mam na dziś dość ale napewno jutro to przeczytam
26 paź 22:09
Basia:
(Qn,R) nie jest przestrzenią wektorową bo nie jest spełniony warunek domkniętości
widocznie tak macie to zdefiniowane (bo są dwie szkoły; jedna tego wymaga; druga nie)
więc oprócz tych ośmiu z linku musi być jeszcze:
u,w∊Qn ⇒ u+w∊Qn (spełniony)
u∊Qn i α∊R ⇒ αu∊Qn (nie jest spełniony; wystarczy przykład)
u = [1,1,....,1]∊Qn
α=√2∊R
αu = √2[1,1....1] = [√2,√2,....,√2] ∉Qn
26 paź 22:26
b.: > może (Qn,R) nie jest przestrzenią wektorową
zbiór Qn jest przeliczalny, a przestrzeń wektorowa nad R jest albo jednoelementowa: {0}, albo
nieprzeliczalna, bo zawiera przynajmniej kopię R
jak dla mnie trochę to śmieszne stwierdzenie, że nie jest p−nią wektorową, a jak są tam
zdefiniowane odpowiednie działania ?
26 paź 23:20
PuRXUTM: aha czyli u to wektor, tak ? bo tak wyczytałem
27 paź 08:30
Basia: tak; dlatego przestrzeń nazwano wektorową
27 paź 09:43
PuRXUTM: czyli najważniejsze jest żeby sprawdzić czy jak przemnoże skalar z K przez wektor z V to będzie
się ten nowy wektor mieścił w V tak ?
27 paź 09:55
PuRXUTM: Basiu mam 5 zadań do zrobienia z tej kochanej algebry... pomożesz ?
27 paź 09:57
Basia: sądzę, że tak chociaż chciałabym zobaczyć jaką masz definicję przestrzeni wektorowej
b chciałby jeszcze wiedzieć (i słusznie) jak są zdefiniowane działania
ja założyłam, że skoro nie podano inaczej mamy tradycyjne dodawanie wektorów
i mnożenie przez liczbę, a zapis (Qn,R) oznacza, że:
Qn jest zbiorem wszystkich wektorów n−wymiarowych o współrzędnych wymiernych
R jest całym zbiorem liczb rzeczywistych
ale teoretycznie może być inaczej
27 paź 10:01
PuRXUTM: 1) Skonstruować ciało o 4 elementach
(podpowiedź: elementy te muszą być postaci {0,1,a,a+1} Zastanowić się jak powinna wyglądać
tabliczka dodawania i mnożenia)
Jak to się w ogóle robi
27 paź 10:02
Basia: pisz, ale po jednym, najlepiej każde w oddzielnym poście
gdy wpisujecie od razu kilka, jedna osoba pisze o pierwszym, druga o czwartym itd.
wszystko to się miesza i w ogóle nie wiadomo o co chodzi
27 paź 10:03
27 paź 10:04
PuRXUTM: ok to wpiszę w kolejnym poście
27 paź 10:04
Basia:
muszą być spełnione warunki ciała
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cia%C5%82o_%28matematyka%29
skoro elementy mają być takie jak podano
to może spróbować {0,1,2,3}
i zdefiniować działania tak:
a□b = a+b mod4
natomiast działanie ◯ opisać tabelką
możliwości mamy praktycznie dwie
albo
a◯(a+1) = 1
albo
a◯a = 1 i (a+1)◯(a+1)=1
do pierwszego pasowałoby
a◯b = a*b mod5
do drugiego chyba nic
przy takich określeniach działań, warunki chyba będą spełnione
ale trzeba posprawdzać, bo na razie to taka przymiarka "na oko"
a jak to się robi ? "na wyczucie"
27 paź 10:24
PuRXUTM: a nie mogę sobie wziąść jak działania dodawanie i mnożenie
27 paź 10:29
PuRXUTM: jako działania dodawanie i mnożenie
27 paź 10:31
Basia:
dotyczy wczorajszego:
no to się zgadza
Niech V będzie zbiorem niepustym wyposażonym w działanie wewnętrzne − dodawanie.
(czyli u,v∊V ⇒ u□v∊V)
Dane jest także ciało K oraz działanie zewnętrzne, tak zwane mnożenie zewnętrzne z lewej
strony, będące odwzorowaniem zbioru K x V w zbiór V
(czyli α∊K i u∊V ⇒ α◯u∊V)
27 paź 10:32
Basia: możesz, ale wtedy A={0,1,2,3} nie jest ciałem bo
2+2=4∉A ani 2*3=6∉A
ze zwykłym dodawaniem i mnożeniem dopiero Q jest ciałem
nie jest nim Z (całkowite), ani tym bardziej N, ani tym bardziej żaden podzbiór Z lub N
pomijając oczywiście A={0}
27 paź 10:35
PuRXUTM: czyli te kółka i kwadraty to są jakieś wymyślone działania które sam sobie definiuje, a mod co
to jest

to coś z resztą z dzielenia było
27 paź 10:58
Basia:
tak to są jakieś wymyślone działania
zwykle tzw.dodawanie oznacza się kółkiem ze znakiem "+" w środku
a tzw.mnożenie kółkiem ze znakiem "." w środku
ale z braku odpowiednich symboli użyłam odpowiednio □ i ◯
27 paź 11:01
PuRXUTM: Basiu co to jest to mod ?
27 paź 11:06
Basia:
wartość liczby "modulo n" to reszta z dzielenia tej liczby przez n
np.
2 mod4 = 2
3 mod4 = 3
(2+3) mod4 = 1
(2+2) mod4 = 0
i tak dalej
27 paź 11:19
PuRXUTM: ok rozumiem

Dziękuje
27 paź 11:20
PuRXUTM: a w tym moim zadaniu a≠b

bo jak by tak nie było to 2*2 mod 5=4
27 paź 11:22
Basia: ale mnie się zdaje, że Ty masz tylko "namalować" tabelkę
no to tak:
tabelka "dodawania"
0 1 2 3
0 0 1 2 3
1 1 2 3 0
2 2 3 0 1
3 3 0 1 2
tabelka "mnożenia"
0 1 2 3
0 0 0 0 0
1 0 1 2 3
2 0 2 4 1
3 0 3 1 4
i teraz sprawdzaj czy warunki ciała są spełnione
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cia%C5%82o_%28matematyka%29
wydaje mi się, że tak, ale krok po kroku nie sprawdzałam
27 paź 11:27
Basia:
ad.poprzednie
nie; działania a□a i a◯a też muszą być określone
27 paź 11:29
PuRXUTM: czyli nie pasuje, tak ?
27 paź 11:30
Basia: może i coś nie pasuje, co konkretnie ?
27 paź 11:40
Basia: będę trochę później; teraz mam tzw. obowiązki domowe
27 paź 11:42
PuRXUTM: ok dzięki wielkie Basiu

mi nie pasuje że w tabelce z mnożenia pojawia się 4 a mają być
liczby od 0−3
27 paź 11:46
Basia: masz rację nie pasuje
to zróbmy inną tabelkę dla ◯
0 1 2 3
0 0 0 0 0
1 0 1 2 3
2 0 2 1 2
3 0 3 2 1
to nie jest żadne "modulo"
po prostu ustawiam to sobie tak, żeby elementem odwrotnym do a było a
bo to działanie nie musi być określone jakimś wzorem
nie wiem tylko czy będzie spełniona rozdzielność ◯ względem □
to trzeba sprawdzać
reszta będzie w porządku
27 paź 13:00