Równoległobok
khfggg: Znajdzie sie jakiś dobrodziej, który mi pomoże ? Dane są równania prostych zawierających dwa
boki równoległoboku 8x + 3y +1 =0 i 2x + y − 1 = 0 oraz równanie prostej 3x + 2y + 3 = 0
zawierającej jego przękątną. Oblicz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku.
26 paź 21:12
Basia:
najpierw szukamy punktu wspólnego prostych zawierających boki
czyli wierzchołka A
8x+3y = −1
2x+y = 1 /*(−3)
8x + 3y = −1
−6x − 3y = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−
2x = −4
x = −2
−4+y = 1
y = 3
A(−2;3)
sprawdzamy czy A należy do przekątnej o podanym równaniu
3x + 2y + 3 = 0
−6+6+3 = 0
3 = 0
sprzeczność czyli nie należy
w takim razie przekątna przetnie pierwszą prostą w punkcie B, a drugą w punkcie D
szukamy tych punktów tak samo jak A czyli rozwiązujemy układy:
(B)
8x + 3y +1 =0
3x + 2y + 3 = 0
(D)
2x + y − 1 = 0
3x + 2y + 3 = 0
a potem korzystamy z tego, że AB→ = DC→
i znajdujemy C
26 paź 21:25