nierówności wielomianowe
coTOzaZYCIEgdyROZUMspi: x4−3x2 −4 ≤ 0
ma wyjść <−2,2>
robię następująco
x2(x2−3)≤4
x2≤4 x2−3≤4
x≤2 no i tu klops nie wiem co dalej
x≤−2
26 paź 21:10
Basia: Gdy rozum śpi budzą się upiory.

t = x
2
t≥0
t
2 − 3t − 4≤0
Δ = 9+16 = 25
t∊<−1;4> i t≥0 ⇔ t∊<0;4>
czyli masz
0 ≤ x
2 ≤ 4 ⇔ x∊<−2;2>
26 paź 21:14
coTOzaZYCIEgdyROZUMspi: ostatnie o czym bym pomyślał to wykorzystanie podstawienia t w wielomianach... dziękuję
26 paź 21:16
pigor: ..., lub np. tak :
W(x)= x
4−3x
2−4 ≤ 0 i
W(2)=0,
to
[cx
4−3x
2−4≤ 0]] ⇔ x
4−4x
2+x
2−4≤ 0 ⇔ x
2(x
2−4)+1(x
2−4)≤ 0 ⇔ (x
2−4)(x
2+1)≤ 0 ⇔
⇔ x
2−4 ≤ 0 ⇔ x
2 ≤ 4 ⇔ |x| ≤ 2 ⇔
−2 ≤ x ≤ 2 ⇔
x∊[−2;2] . ...
26 paź 21:27
^Bartek^: Pigor fajnie to zrobiłeś
26 paź 22:12
pigor: ..., bo matema jest i powinna być ... fajna, bo inaczej
zapewne nie byłoby mnie np. tutaj, pozdrawiam . ...
27 paź 09:45