nierówność
srogie_piguly ŁOOO: x−1≤(2x+1)12
podnoszę obustronnie do kwadratu
x2 − 2x + 1 ≤ 2x +1
x2 − 4x ≤0
Δ=16−4
√Δ=√12
x1=4−√122 = 2−√3
x2=4+√122 = 2+√3
nie taki powinien być wynik, robię gdzieś błąd?
26 paź 20:34
PuRXUTM: chyba nie możesz podnieść do kwadratu bo nie wiesz czy po lewej i prawej jest liczba dodatnia
przykład
−2<1 /()
2
4<1 nie prawda
26 paź 20:37
srogie_piguly ŁOOO: w takim razie jak zacząć? założenia zrobić?
26 paź 20:38
PuRXUTM: tak to zawsze na początku
26 paź 20:39
srogie_piguly ŁOOO: x≥−12
26 paź 20:42
PuRXUTM: | | 1 | |
a jaki ma być wynik ? nie czasem x∊(− |
| ;0] U [1;4]  |
| | 2 | |
26 paź 20:42
srogie_piguly ŁOOO: i... tak, bardzo ładne założenie, a dalej czo?
26 paź 20:42
srogie_piguly ŁOOO: <−1/2,4>
26 paź 20:43
srogie_piguly ŁOOO: jak wogóle dojść do tych m0 ?
26 paź 20:44
PuRXUTM: sory chyba nie umiem...
26 paź 20:48
srogie_piguly ŁOOO: hm to przynajmniej powiedz jak doszedłeś do tego wyniku poprzedniego
26 paź 20:50
srogie_piguly ŁOOO: kurde...
założenie x≥ − 1/2
x2−4x≤0
x(x−4)≤0
x≤0 oraz x≤4
wychodzi że część wspólna tych 3ch to <−1/2 , 4>
26 paź 20:52
PuRXUTM: tamtego to nie podam bo to jest pewnie źle, ale mam inny pomysł
| | 1 | |
pierwiastek z czegokolwiek jest ≥0 czyli dla x∊(− |
| ;1) jest to spełnione, bo dziedzina |
| | 2 | |
| | 1 | |
jest od − |
| a x−1 (to po lewej stronie) jest mniejsze lub równe 0 dla x≤1 |
| | 2 | |
dla x∊[1;+
∞] możemy podnieść do kwadratu
czyli (x−1)
2≤2x+1
wylicz to do końca, zwrócę Ci tylko uwagę że jak liczyłeś to wyżej to zrobiłeś błąd
Rozumiesz coś z tego co napisałem ? bo tłumaczyć niestety nie umiem za dobrze...
26 paź 20:56
srogie_piguly ŁOOO: najpierw właśnie probowałem to wyliczyć, ale wychodzi delta 12 i dalej wiadomo brzydkie liczby
26 paź 21:00
srogie_piguly ŁOOO: a ma wyjsc jeszcze 4
26 paź 21:00
PuRXUTM: zauważ że x2 − 4x ≤0
Δ= (−4)2−4*1*0=16
po za tym to można szybciej
x2−4x≤0
x(x−4)≤0 i dokończ
26 paź 21:03
PuRXUTM: tam w pierwszej linijce ma być oczywiście x2−4x≤0
26 paź 21:04
srogie_piguly ŁOOO: przyjąłem przy delcie c=0... ostatni raz robie matme po pigułach
26 paź 21:05
ICSP: | | 1 | |
x − 1 ≤ √2x + 1 dla x ≥ − |
| |
| | 2 | |
2x − 2 − 2
√2x + 1 ≤ 0
2x + 1 − 2
√2x + 1 − 3 ≤ 0
t =
√2x + 1 , t > 0
t
2 − 2t − 3 ≤ 0
(t+1)(t−3) ≤ 0
(
√2x + 1 + 1)(
√2x + 1 − 3) ≤ 0
√2x + 1 ≤ 3
2x + 1 ≤ 9
x ≤ 4
| | 1 | |
x ∊ [− |
| ; 4] − i to jest nasza odp |
| | 2 | |
26 paź 21:07
PuRXUTM: jakich pigułach ?

mam nadzieję że tylko leczniczych
26 paź 21:07
PuRXUTM: ICSP a moje rozwiązanie to ostatnie może być
26 paź 21:08
ICSP: Ostatnie?
26 paź 21:09
PuRXUTM: 20:56 bo wcześniej źle zrobiłem
26 paź 21:11
ICSP: Tez dobrze
26 paź 21:12
PuRXUTM: ok dzięki

to Twoje to jest jak zwykle szalone

A takiego czegoś na studiach uczą czy po
prostu Ty to "widzisz"
26 paź 21:14
ICSP: Tego nauczyłem się w liceum. Na studiach idziesz dalej z materiałem i nie ma czasu na
powtarzanie.
26 paź 21:15
PuRXUTM: a jak się tego nauczyłeś ? sam czy miałeś dobrego nauczyciela
26 paź 21:16
ICSP: Byłem na podstawie i cały materiał z rozszerzenia musiałem sam przerobić. Dobra książka
wystarczy
26 paź 21:16
PuRXUTM: i super inteligencja

dobra nie ma co gadać, muszę dzisiaj ogarnąć co to przestrzeń wektorowa
bo tego nie rozumiem...
26 paź 21:19