Udowodnij
Kostek:
Wykaż ,że jeśli c<0 to funkcja f(x)=x2+bx+c ma dwa różne miejsca zerowe
b2−4ac więc mam
b2+4c o to chodzi ?
b2+4c>0
26 paź 20:21
Kostek: ?
26 paź 20:27
R: zobacz, jesli c < 0 czyli c jest na minusie
b2 zawsze ≥0
−4 * 1 * c (jesli c jest ujemne to) ⇔ + 4c , czyli zawsze Δ > 0.
Wiec mamy 2 miejsca zerowe
26 paź 20:29
Kostek: czyli b2+4c>0 tak ?
26 paź 20:30
Janek191:
c < 0 ⇒ Δ = b2 − 4 a*c > 0 ⇒ f(x) = x2 + b x + c ma dwa różne miejsca zerowe.
26 paź 20:31
R: tak, zakładając ze c<0 v a=1 wtedy mozna tak to zapisac.
zapisalbym najpierw −4 * 1 * (−c) → +4c
zeby bylo wiadome skad
26 paź 20:31
Kostek: Danke
26 paź 20:37
Mila:
R nie możesz tak zapisać , należy zapisać tak, jak Janek,
albo
Δ=b2−4ac=b2−4c=b2+(−4c)>0 bo b2≥0 i (−4c)>0
26 paź 21:20
R: Faktycznie, moj blad.

Wiadomo i tak o co chodzilo
26 paź 21:27
Mila:
Tak, ja wiem o co Ci chodziło, ale miałbyś to uznane za błąd.
26 paź 21:46
Kostek:
Czyli moja wersja jest ok ?
26 paź 21:47
Mila:
Kostek przeczytaj co napisałam 21:20 , masz tam o godzinie 20:21 napisane (b2+4c ) a to
jest źle.
26 paź 21:51
Kostek:
Czemu źle ?
dla b2+4c Δ>0 więc ma dwa różne miejsca zerowe ?
26 paź 21:52
Mila:
Wzór na deltę:
Δ=b2−4a*c=b2−4c=b2+(−4c)
b2≥0
(−4c)>0 b= (−4)* ujemna liczba>0⇔b2+(−4c)>0 i równanie ma dwa różne rozwiązania.
I gdzie tam masz : b2 +4c
26 paź 22:04
Kostek: Ale mam podane, że c<0
26 paź 22:08
Lorak: Innymi słowy − pod literą c może "siedzieć" już ujemna liczba, a Ty Kostek,
przyjąłeś sobie że c<0 czyli −c>0 i w efekcie wyszło Ci, że:
b2−4*a*(−c)=b2+4ac
26 paź 22:10
Kostek: No i czemu tak być nie może ?
26 paź 22:12
Lorak: Może, ale nie musi. A to oznacza, że nie możesz sobie tego tak przyjąć.
26 paź 22:13