równanie logarytmiczne
szymoo0n: log33x+logx3x=log913
zacząłem tak:
log33x+ log33xlog3x=log313log39
log33x+ log33xlog3x=−12
nie wiem co dalej, strasznie wadzi mi ten ułamek
proszę o pomoc
26 paź 20:13
szymoo0n: nie wiem jak po drugiej stronie ale u mnie fatalnie wygląda ten podgląd równania
w skrócie − wszystko sprowadziłem do postaci logarytmu o podstawie 3
26 paź 20:15
Kaja: trzeba zrobić jeszcze zał. x>0 i x≠1
porozkładaj log3(3x) na log33+log3x a potem zrób podstawienie t=log3x
26 paź 20:19
MQ: Rozbij log33x na log33+log3x
potem podstaw t=log3x
26 paź 20:23
R: | | 1 | |
(log33 +log3x) + (logx3 + logxx) = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
(1 + log3x) + (logx3 + 1) = − |
| |
| | 2 | |
| | log33 | | 5 | |
log3x + |
| = − |
| |
| | log3x | | 2 | |
log
3x = t
Teraz podstaw i dalej powinieneś zrobić
26 paź 20:24
szymoo0n: x=1/9 i x=1/
√3
dzięki
26 paź 20:26
R: zgadza sie
26 paź 20:27