Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian W, gdy,
aS :): Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian W, gdy:
i) 2x3−x2−25x−12
j) 3x4+2x3−19x2+6x
26 paź 20:03
Janek191:
i) W(x) = 2 x
3 − x
2 − 25 x − 12
Liczba −3 jest miejscem zerowym wielomianu, więc jest on podzielny przez x + 3
( 2 x
3 − x
2 − 25 x − 12 ) : ( x + 3) = 2 x
2 − 7 x − 4
− 2x
3 − 6x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
− 7 x
2 − 25 x
7 x
2 + 21 x
−−−−−−−−−−−−−−−
− 4x − 12
4x + 12
−−−−−−−−
0
V(x) = 2 x
2 − 7 x − 4
Δ = 49 − 4*2*(−4) = 49 + 32 = 81
√Δ = 9
| | 7 − 9 | | 7 + 9 | |
x = |
| = − 0,5 lub x = |
| = 4 |
| | 4 | | 4 | |
więc
V(x) = 2*( x + 0,5)*( x − 4)
i ostatecznie
W(x) = 2*( x + 3)*( x + 0,5)*( x − 4)
===========================
26 paź 20:43
Hajtowy: j) 3x4+2x3−19x2+6x = 0
x(3x3+2x2−19x+6) = 0
(3x3+2x2−19x+6) = (3x−1)(x−2)(x+3)
W(x)=x(3x−1)(x−2)(x+3) = 0
26 paź 20:50
pigor: ..., lub, np. tak :
i) stwierdzamy, że
W(−3)=0, wtedy
2x3−x2−25x−12= 2x
3+6x
2−7x
2−21x−4x−12= 2x
2(x+3)−7x(x+3)−4(x+3)=
= (x+3)(2x
2−7x−4) i
W{4}=0, to dalej =
= (x+3) (2x
2−8x+x−4)= (x+3)[2x(x−4)+1(x−4)]=
(x+3)(x−4)(2x+1).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
j) 3x4+2x3−19x2+6x= x(3x
3+2x
2−19x+6) i
W(2)=0, to dalej =
= x(3x
3−6x
2+8x
2−16x−3x+6)= x[3x
2(x−2)+8x(x−2)−3(x−2)]= x(x−2)(3x
2+8x−3) i
W(−3)=0,
to dalej = x(x−2)(3x
2+9x−x−3)= x(x−2)[3x(x+3)−1(x+3)]=
x(x−2)(x+3)(3x−1} . ...
26 paź 21:12
aS :): A jak dojsc do tego miejsca zerowego ? Podstawiac liczby az w rezultacie wyjdzie zero ? Czy
jest moze jakis inny sposob?
26 paź 23:17