zadania optymalizacyjne
Karolina: Hotel "Relax" ma 60 pokoi.Opłata za wynajęcie pokoju wynosi 320 zł za dobę. Właściciel hotelu
udziela specjalnej zniżki firmom rezerwującym więcej niż 30 pokoi. Jeżeli więcej niż 30 pokoi
jest rezerwowanych, to opłata za pokój jest niższa o 4 złote pomnożono przez liczbę
zarezerwowanych pokoi powyżej 30. Do właściciela hotelu "Relax" zgłosiła się firma ABC, chcąca
wynająć znacznie więcej niż 30 pokoi.
a) Ile pokoi powinien wynająć firmie ABC hotel, aby osiągnąć maksymalny przychód za dobę?
b) Przy jakiej liczbie wynajętych pokoi firmie ABC hotel osiągnie najwyższy przychód netto,
jeśli weźmiemy pod uwagę koszt sprzątania i obsługi jednego pokoju równy 24 zł za dobę.
26 paź 19:58
Basia:
x − liczba pokoi powyżej 30
opłata = (30+x)*(320 − 4*x)
a)
f(x) = 9600 − 120x + 320x − 4x2
f(x) = −4x2 + 200x + 9600
wyznacz x, dla którego funkcja przyjmuje wartość największą
(czyli odciętą wierzchołka paraboli, która jest wykresem tej funkcji)
b)
g(x) = f(x) − (30+x)*24
g(x) = −4x2+200x+9600 − 720 − 24x
g(x) = −4x2 + 176x + 8880
i jak wyżej
26 paź 20:06
Mateyou : chuj go wie
29 paź 18:29
Mateyou :
29 paź 18:38
Mateyou : Basia jesteś ?
29 paź 18:38
Mateyou : KamIla ucz sie a nie gotowe przepisujesz
29 paź 19:20
Pan fizyk:

a ja narysuję wykres
strzałka pokazuję firmę która wynaję tę więcej niż 30 pokoi, 3 kropeczki po lewej to jest kasa,
gdzie się kupuję pokoję i tak dalej."(itd.)" narysowałem to ponieważ popełniliście błąd, radzę
go poprawić, więc dlatego jest ta wskazówka, będziecię mogli się troszkę bardziej skupić przez
ten rysunek, nie będzięcię musięli myśleć raz to raz to. życzę miłego poprawienia błędu

ale
za to jeszczę nie koniec, jutro będę miał już internet więc jeszczę wam narysuję wykres,
cierpliwości

pozdrowienia
29 paź 19:37