matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole powierzchni bocznej
Adam:
Tworząca stożka o długości 10
√
3
jest nachylona do podstawy pod kątem 30
o
. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka. P
b
= πrl l=10
√
3
r
cos30
o
=
10
√
3
√
3
r
=
2
10
√
3
r=15 P
b
=150
√
3
π Proszę o sprawdzenie
26 paź 19:56
Kaja:
dobrze
26 paź 19:57