| 2 | |
−2−(3−1+3−2)−1/2+ (91/2−3−1)−1= | |
| 3 |
| 3 | 1 | 1 | 1 | |||||
= ( | )2 − ( | + | )−1/2 + (3− | )−1= | ||||
| 2 | 3 | 9 | 3 |
| 9 | 8 | |||
= | −(3+9)1/2 + ( | )−1 = | ||
| 4 | 3 |
| 9 | 3 | |||
= | − 2√3 + | = | ||
| 4 | 8 |
| 21 | ||
= | −2√3 | |
| 8 |
| 1 | 1 | |||
źle. w trzeciej linijce. sprowadź najpierw do wspólnego mianownika | i | i dodaj a | ||
| 3 | 9 |
| 1 | ||
potem podnoś do potęgi − | ||
| 2 |
| 9 | 4 | 3 | |||
−( | )−1/2+ | = | |||
| 4 | 9 | 8 |
| 9 | 3 | 3 | 9 | |||||
= | − | + | = | |||||
| 4 | 2 | 8 | 8 |