nierówność
szymoo0n: 5 (2)x +3<22x+1
robię podstawienie t=2x, delta i x1,x2 wychodzą brzydkie, nie mam pojecia co dalej robic
26 paź 19:23
Kaja: delta wychodzi 49
26 paź 19:27
Kaja: napisz swoje obliczenia to sprawdzę, gdzie robisz błąd
26 paź 19:27
szymoo0n: serdecznie prosiłbym o rozpisanie, nie mam pojęcia gdzie robię kalkulacyjny błąd
26 paź 19:27
szymoo0n: 5 (2)2 +3 < 22x+1
5 * 2x + 3 < 22x + 2
2x = t
5t +3 < t2 +2
−t2+5t+1 <0
Δ=25−4=21
26 paź 19:29
szymoo0n: Δ=25+4=29, tak raczej
26 paź 19:30
szymoo0n: co nie zmienia faktu ze przydkie to
26 paź 19:30
szymoo0n: brzydkie*
26 paź 19:30
Kaja: powinno być 5*2x+3<22x*2
tam zamiast + powinieneś mieć razy
26 paź 19:30
Kaja: więc po podstawieniu będzie 5t+3<2t2
26 paź 19:32
szymoo0n: masz rację, dziekuję
26 paź 19:32
Kaja:
26 paź 19:32
szymoo0n: a tak kończąc, wychodzi że
2x=3 i 2x=−0.5, to drugie odrzucamy, z pierwszego wychodzi ... log2(3), jaką teraz dać
odpowiedź
26 paź 19:37
Kaja: po rozwiązaniu tej nierówności wychodzi t∊(−
∞;−
12)∪(3;+
∞)
sprzeczność x>log
23
odp.x>log
23
26 paź 19:40
szymoo0n: ok, tak szczerze to tą odpowiedź log
23 spisałem i nie mam pojęcia jak ta zamiana nastąpiła

2
x>3 ;jakim wzorem doprowadzić do tego że x> log
23
26 paź 19:46
Kaja: logarytmujemy obustronnie logarytmem o podstawie 2, czyli:
log22x>log23
x*log22>log23
x*1>log23
x>log23
26 paź 19:49
szymoo0n: Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi! a mnie za brak wiedzy pokara
26 paź 19:51
Kaja:
26 paź 19:56