Przestrzeie liniowe
QWERTY: Proszę o wytłumaczenie w przystępny sposób co to znaczy, że układ jest rozpinający i rozpina
przestrzeń liniową oraz kiedy układ jest liniowo niezależny?
26 paź 18:46
Krzysiek: pierwsze pytanie, tzn,że każdy wektor z tej przestrzeni liniowej możesz przedstawić jako
kombinację liniową wektorów z układu rozpinającego tą przestrzeń.
najprostszy przykład układ takich wektorów (1,0,0),(0,1,0),(0,0,1) rozpina przestrzeń R3
ponieważ:
(x,y,z)=x(1,0,0)+y(0,1,0)+z(0,0,1)
a kiedy układ jest liniowo niezależny?wtedy gdy spełnia definicję liniowej niezależności...
26 paź 18:58
QWERTY: Kombinacja wektorów to coś takiego α1v1+α2v2+...+αivi tak?
A co do liniowej niezależności to za wiele nie powiedziałeś, mógłbyś objaśnić mi definicję w
prosty sposób?
26 paź 19:23
Krzysiek: tak,
masz jakieś tam wektory v1,v2,v3∊R3
zatem zakładasz,że: αv1+βv2+γv3=0 (gdzie 0 po lewej to wektor zerowy 0=[0,0,0])
i rozwiązujesz układ równań porównując współrzędne ze sobą (czyli masz 3 równania) i jeżeli z
tego układu wyjdzie,że: α=β=γ=0(tu już zwykłe zero) to wtedy wektory v1,v2,v3 są liniowo
niezależne
26 paź 19:35
QWERTY: dzięki
26 paź 19:57