do ponumerowania stron encyklopedii uzyto 2889 cyfr. Ile stron ponumerowno?
jerey: do ponumerowania stron encyklopedii uzyto 2889 cyfr. Ile stron ponumerowno?
26 paź 18:30
Saizou : a ja myślałem że cyfr jest 10
26 paź 18:38
jerey: taka jest treść zadania w książce
26 paź 18:42
prawdopodob: w kazdym razie juz wiem jak to zadanie rozwiazac
26 paź 18:49
Saizou : liczba ilość cyfr
1 1
2 1
...
9 1 czyli mamy 9*1=9
10 2
11 2
...
99 2 mamy 90*2=180
100 3
101 3
...
999 3 mamy 900*3=2700
1000 4
1001 4
.... i tak dalej
9+180+2700=2889, zatem mamy 999 stron (jeśli o to chodziło w tym zadaniu )
26 paź 18:53
jerey: dokładnie o to, dzieki za rozwiazanie
26 paź 18:54