ile wody należy odparować z 5kg wodnego roztworu soli kuchennej o stężeniu 6% ab
solanka: ile wody należy odparować z 5kg wodnego roztworu soli kuchennej o stężeniu 6% aby otrzymać
roztwór o stęzeniu 30%?
26 paź 18:18
Janek191:
x − ilość wody , którą trzeba odparować
6 % = 0,06 30% = 0,3
Mamy
0,3 = 0,3 *( 5 − x) ⇒ 5 − x = 1 ⇒ x = 4
Odp. Należy odparować 4 kg wody.
============================
26 paź 19:11
Saizou :

0,06*5−0*x=0,3(5−x)
0,3=1,5−0,3x
0,3x=1,2
x=4 kg
należy odparować 4 kg
26 paź 19:17