trygonometria
RCG21: sinx+ sin(2x)+sin(3x)=0 rozwiąż równanie z niewiadomą x prosze o pomoc w rozwiązaniu tego
zadania
26 paź 18:06
RCG21: prosze o pomoc
26 paź 18:13
RCG21: ?
26 paź 18:25
Mila:
[sinx+sin(3x)]+sin(2x)=0
| | x+3x | |
2sin |
| *cos(x−3x}{2}+sin(2x)=0 |
| | 2 | |
2sin(2x)*cos(−x)+sin(2x)=0
| | 1 | |
sin(2x)=0 lub (2cosx+1)=0⇔cosx=− |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
2x=kπ lub x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | kπ | | 4π | | 2π | |
x= |
| lub x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ , k∊C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
26 paź 18:30