W urnie znajduje się 8 kul niebieskich i 4 czerwone.
xxxxx: W urnie znajduje się 8 kul niebieskich i 4 czerwone. Losujemy jedną kulę, zatrzymujemy ją i
następnie losujemy drugą kulę.Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
A: wylosujemy 2 kule niebieskie,
B: za drugim razem wylosujemy kulę czerwoną?
26 paź 17:59
Janek191:
8 + 4 = 12
| | 8 | | 7 | | 2 | | 7 | | 14 | |
P( A) = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 12 | | 11 | | 3 | | 11 | | 33 | |
nc lub cc
| | 8 | | 4 | | 4 | | 3 | | 8 | | 3 | | 11 | | 1 | |
P( B ) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 11 | | 12 | | 11 | | 33 | | 33 | | 33 | | 3 | |
26 paź 22:30