Wielomian:)
Blue: Rozwiąż równanie:
a) x
3 −9x
2 +2x −18 = 0
b) 2x
3 +x
2 −8x − 4 = 0
c) x
5+5x
4+x
3+5x
2 = 0
Mi wyszło :
a) 9
b) 2, −2, −1/2
c) 0, −5
Dobrze

?
26 paź 17:50
Janek191:
Np.
a) x3 − 9 x2 + 2x − 18 = 0
x2 *( x − 9) + 2*( x − 9) = 0
( x2 + 2)*( x − 9) = 0
x − 9 = 0
x = 9
====
x2 + 2 > 0 dla dowolnej liczby x ∊ R
26 paź 17:57
Aga1.: a) dobrze.
26 paź 17:57
Janek191:
b) Tak c) Tak
26 paź 18:02
Hajtowy: b) jest dobrze
c) również dobrze
26 paź 18:03
Blue: Hajtowy, a podpunkt a także

?
26 paź 18:07