Z grupy 6 dziewcząt i 8 chłopaków losujemy dwie osoby
xxxxx: Z grupy 6 dziewcząt i 8 chłopaków losujemy dwie osoby, a następnie z tych dwóch osób losujemy
jedną, która zostanie reprezentantem tej grupy w radzie szkoły. Oblicz prawdopodobieństwo ze
grupę bedzie reprezentowała dziewczynka.
metoda z "drzewkiem "
nie mam pojęcia jak je rozrysować, więc bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie
26 paź 17:49
Basia: to nie jest zadanie nadające się do, jak to trafnie określa
Gustlik, "krzakoterapii"
| | | | 14! | | 13*14 | |
losujemy 2 osoby z 14 czyli mamy | = |
| = |
| = 13*7= 91 par |
| | | 2!*12! | | 2 | |
w tym:
| | | | 7*8 | |
pary chłopców to | = |
| = 7*4 = 28 |
| | | 2 | |
i wtedy prawdopodobieństwo wylosowania dziewczynki = 0
| | | | 5*6 | |
pary dziewcząt to | = |
| = 5*3 = 15 |
| | | 2 | |
i wtedy prawdopodobieństwo wylosowania dziewczynki = 1
| | | | | |
pary "mieszane" to | * | = 6*8 = 48 |
| | | |
| | 1 | |
i wtedy prawdopodobieństwo wylosowania dziewczynki = |
| |
| | 2 | |
stąd:
| | 28 | | 15 | | 48 | | 1 | | 15+24 | | 39 | |
P(dz) = |
| *0 + |
| *1 + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 91 | | 91 | | 91 | | 2 | | 91 | | 91 | |
26 paź 19:57