a − długość dłuższego boku równoległoboku
b − długość drugiego boku równoległoboku
α − miara kąta ostrego równoległoboku
k − odległość między równoległymi ścianami bocznymi − długość czerwonego odcinka
l − odległość między druga parą ścian bocznych − długość zielonego odcinka
Mamy
| k | k | ||
= sin α ⇒ k = b*sin α ⇒ b = | |||
| b | sin α |
| l | l | ||
= sin α ⇒ l = a * sin α ⇒ a = | |||
| a | sin α |
| l | k | l*k | ||||
PP = a*b*sin α = | * | * sin α = | ||||
| sin α | sin α | sin α |
| l*k | l*k*h | |||
V = Pp*h = | * h = | |||
| sin α | sin α |