x^4+1 LIczby Zespolone
Janek: Hej, mam pytanko. Gdzire tu jest błąd ?
x4+1=x4+1=(x2+i)(x2−i)=(x+1)(x−1)(x+√i)(x−√i)
z tego pierwistki: x=−1 ; x=1 ; x=√i ; x=−√i
co jest nieprawdą, bo gry robie sposobem geometrycznym to wgl inaczej wychodzi...
26 paź 17:14
26 paź 17:17
Mila:
x4+1=x4+2x2+1−2x2=
=(x2+1)2−(√2x)2=(x2−√2x+1)*(x2+√2x+1)
(x2−√2x+1)*(x2+√2x+1)=0
liczysz delty i pierwiastki.
26 paź 17:37
Janek: A z tego mojego sposobu dlaczego to nie wychodzi ?
26 paź 17:42
Mila: Albo tak:
x
4+1=x
4−i
2=(x
2−i)*(x
2+i)
(x
2−i)*(x
2+i)=0
x
2−i=0 lub x
2+i=0
i liczysz pierwiastki
x=
√i lub x=
√−i
|i|=1
dalej policzysz sam?
26 paź 17:46
Mila:
(x2+i)(x2−i)≠(x+1)(x−1)(x+√i)(x−√i)
26 paź 17:50