Dział: rachunek wektorowy
kicia: Punkty A=(1,1),B=(3,−1), C=(4,2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
Znajdź brakujący wierzchołek oraz środek symetrii równoległoboku.
26 paź 17:13
Janek191: →
AB = [ 3 − 1; − 1 − 1 ] = [ 2 ; − 2 ]
D = ( x; y )
więc
→
DC = [ 4 − x; 2 − y ]
Jeżeli czworokąt ABCD jest równoległobokiem, to
→ →
AB = Dc
czyli
[ 2 ; − 2 ] = [ 4 − x ; 2 − y ] ⇒ ( 2 = 4 − x i − 2 = 2 − y) ⇒ ( x = 2 i y =
4 )
D = ( 2 ; 4)
===========
S − środek symetrii to środek odcinka AC lub środek odcinka BD :
| | 1 + 4 | | 1 + 2 | |
xs = |
| = 2,5 ys = |
| = 1,5 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 2,5 ; 1,5 )
=============
26 paź 18:19