matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje trygonometryczne
paulina:
W trapezie równoramiennym o podstawach 10cm i 6cm kąt miedzy przekątną a dłuższą podstawą ma miarę 45stopni.Oblicz wysokość tego trapezu.
6 paź 16:26
anet:
a =
10+6
2
=8 tg45(stopni) = 1 tgα=
h
a
1=
h
8
h=8
6 paź 16:46