Dział: rachunek wektorowy
kicia: Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek o końcach A=(3,7),B=(−1,3)
26 paź 17:03
M:
3 gru 06:02
Jolanta: Równanie okręgu. (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
A =(3,7) B(−1,3)
środek odcinka to środek okręgu
| | xA+xB | | 3−1 | |
xs= |
| = |
| =1. xs=a |
| | 2 | | 2 | |
| | yA+yB | | 7+3 | |
ys= |
| = |
| =5. ys=b |
| | 2 | | 2 | |
Promień okręgu r równy jest odległości od środka do punktu A ( lub B,)wzór na długość odcinka
r=
√(xA−xs)2+(yA−ys)2
r=
√(3−1)2+(7−5)2=
√8
r
2=8
(x−1)
2+(y−5)
2=8
3 gru 12:08