26 paź 16:08
PuRXUTM: up
26 paź 16:30
Krzysiek: | | sin1/n | |
przecież |
| →1 a jak jest a jak jest cos to przecież ciąg zmierza do ∞ |
| | 1/n | |
26 paź 16:45
26 paź 16:47
PuRXUTM: | | cos1/n | |
czyli |
| → ∞  |
| | 1/n | |
26 paź 16:48
PuRXUTM: | | 10 | | 10 | |
Mila a czy sin |
| =0 ? bo |
| →0 sin0=0  bo mi to za bardzo nie pasuje... |
| | n | | n | |
26 paź 16:53
Mila:
Tam masz bardzo klarowne rozwiązanie, przeanalizuj dokładnie.
26 paź 16:55
Krzysiek: w tym zadaniu masz symbol nieoznaczony typu
∞*1*0=
∞*0
| | sint | |
i żeby to obliczyć korzystasz z faktu,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
| | 1 | sin(10/n) | |
w tym przypadku ten ciąg z zadania jest równy = 10*cos |
|
| →10*1*1=10 |
| | n | 10/n | |
w sumie to wszystko jak widzę jest tam napisane...
26 paź 16:58
26 paź 16:59
PuRXUTM: no tak tylko dlaczego cos mogę sobie "obliczyć" w sensie dokładną wartość na dużych n (cos0=1)
a dla sinusa tego nie mogę zrobić
26 paź 16:59
PuRXUTM: a już wiem, bo wyjdzie symbol nieoznaczony
∞*0 i mam tak robić żeby go "ominąć"... dzięki
26 paź 17:01