RÓWNANIE
Wiesiu: Rozwiąż równanie.
√x2+6x+7+√x2+10x+14=4−2x−x2
26 paź 15:57
Wiesiu: proszę o jakąś wskazówkę
27 paź 08:05
Hajtowy: x(x+2)+√x(x+6)+7+√x(x+10)+14=4
27 paź 08:12
Wiesiu: i co dalej?:(
27 paź 18:00
Piotr 10: Dla mnie to jest sprzeczność
Prawa strona równania:
4−2x−x2=−x2−2x+4
Δ< 0 a <0 Więc funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne
A lewa strona jest sumą wyrażeń nieujemnych
27 paź 18:05
Piotr 10: Źle zauważyłem na swojej kartce przy 4 miałem minus. Więc cofam to co napisałem
27 paź 18:06
Wiesiu: a więc jaki powinno być?
27 paź 18:10
Piotr 10: Mi nic nie przychodzi do głowy narazie, może trzeba obustronnie pomnożyć przez jakąś liczbę?
27 paź 19:22
PW: x2+6x+7 = (x−1)(x+7) ma miejsca zerowe x1=−7 i x2=1
x2+10x+14 ma miejsca zerowe x3=−5−√11 i x4=−5+√11.
Obie funkcje jednocześnie przyjmują wartości nieujemne dla x∊(−∞,−5−√11]∪[1,∞).
4−2x−x2 = −(x2+2x−4) ma miejsca zerowe x5=−1−√5 i x6=−1+√5, a więc przyjmuje wartości
nieujemne dla x∊[−1−√5, −1+√5]).
Równanie może mieć rozwiązania jedynie na przedziale D=[1, √5−1] (tam, gdzie istnieje lewa
strona i jednocześnie prawa jest nieujemna).
Funkcja g(x)=x2+6x+7 jest na D rosnąca, więc gmin = g(1) = 0,
podobnie h(x)=x2+10x+14, hmin = h(1) = 25
Minimum lewej strony jest równe √g(1)+√h(1) = 5
Funkcja k(x)=4−2x−x2 jest malejąca na D, więc kmax = k(1)=1.
Pokazaliśmy, że lewa strona równania jest co najmniej równa 5, a prawa − co najwyżej równa 1 na
przedziale D. Nie ma zatem rozwiązań na D, czyli równanie nie ma rozwiązań.
28 paź 13:22