wartość bezwzględna
ziomek: | √7 − 2√5|+3|8−√7|=
26 paź 15:45
Aga1.: Która liczba jest większa √7 czy 2√5,
8 czy √7?
26 paź 15:52
ziomek: 2
√5 jest większa i 8. Ale dalej nie wiem o co chodzi
26 paź 15:54
Aga1.: √7−2√5 jest liczbą ujemną (bo pierwsza mniejsza , a druga większa), zgadza się?
A jak ujemna to, zmieniamy wszystkie znaki na przeciwne.
I√7−2√5I=−(√7−2√5)=−√7+2√5=2√5−√7
8−√7 jest liczbą dodatnią( możesz sprawdzić na kalkulatorze)
A jak dodatnia, to przepisujemy bez zmian
I8−√7I=(8−√7)=8−√7
26 paź 16:04