Dziedzina
Kaps: Męczę sie od godziny i nie mam pojecia jak to rozwiązać. Pomóżcie!
wyznaczyć dziedzinę:
f(x)=ln(|1−log2x|+|log2x−2|−3)
wiem ze ma byc |1−log2x|+|log2x−2|>3
ale nie wiem jak dalej to rozwiazywac... W przedziałach (o,2>, (2,4> i (4,∞) nic mi dobrego nie
wyszło...
26 paź 15:40
Trivial:
Dla A > 0, A ≠ 1:
logA(v) → v > 0
Czyli:
1, 2) x > 0
3) |1−log2x| + |log2x − 2| − 3 > 0
I rozwiązać. Można np. podstawić u = log2x, x > 0 ⇒ u∊R
|1−u| + |u−2| − 3 > 0
Jak to rozwiążesz wystarczy powrócić do x.
26 paź 15:43
Kaps: Czy moge rozwiązać to w przedziałach? Tzn u=1 i u=2
czyli są trzy przedziały
x∊(−∞,1>
−1+u−u−2>3
−3>3 sprzeczne
x∊(1,2>
1−u−u+2>3
u<0 − nie nalezy do przedziału
x∊(2,∞)
1−u+u−2>3
−1>3 sprzeczne
No i żadne rozwiązanie mi tu nie pasuje. Nie wiem co robię źle.
26 paź 16:01
Kaps: 
26 paź 16:12
Aga1.: Zamiast u użyłam t
It−1I+It−2I>3
t<1
−t+1−t+2>3
−2t>0
t<0
odp.1 t<0
t≥1 i t<2
t−1−t+2>3
sprzeczność
t≥2
t−1+t−2>3
t>3
odp. 3. t>3
dokończ
26 paź 16:12
Kaps: A dlaczego nie przedziałami
26 paź 16:15
Kaps: Aga1 ale na samym początku masz błąd. Ma być |1−t|+|t−2|>3
26 paź 16:22
Kaps: nadal nie wiem jak to rozwiązać
26 paź 16:32
Aga1.: Przedziałami, tylko krócej je zapisałam.
Natomiast
I1−tI=It−1I
26 paź 17:29
Kaps: A skąd takie założenie?
26 paź 18:00