tryg
ciekawsky: Funkcja f(x)=sin(Ax+B), gdzie A≥0 i B∊[−1/2π;1/2π] ma okres 6π.
| | √3 | |
Funkcja f(0)= |
| . Znajdź A i B. |
| | 2 | |
B obliczyłem z miejsca zerowego i wyszło mi π/3.
Jak obliczyć A?
26 paź 15:29
Trivial:
Wykorzystaj drugą informację f(x+6π) = f(x).
26 paź 15:31
ciekawsky: sin((Ax+6πA)+π/3)=sin(Ax+π/3)
Ale nie wiem jak dalej to ugryźć :<
26 paź 16:03
ciekawsky: sin(Ax+6πA+π/3)=sin(Ax+π/3), dalej nie wiem
26 paź 16:48
ciekawsky: up
26 paź 18:23
Trivial:
| | k | |
Funkcja sinus ma okres 2π. Zatem 6πA = 2πk → A = |
| |
| | 3 | |
Każde A (k ≥ 0) tej postaci spełnia warunki zadania.
26 paź 18:28